- Spaarders worden geconfronteerd met telkens lagere, en ook steeds vaker negatieve, rentes.
- Je spaargeld de grens over sturen kan uitkomst bieden, maar ook dit is zeker geen vetpot.
- Business Insider behandelt zaken om op te letten als je overweegt om te sparen in andere Europese landen.
Spaarders worden in het nauw gedreven. Niet alleen bedragen bijna alle variabele spaarrentes minder dan 0,1 procent, ook de negatieve rentevoeten vliegen je om de oren.
Als laatste grootbank kondigde Rabobank eind april aan dat het, net als ING en SNS Bank, per juli dit jaar een boeterente van 0,5 procent gaat hanteren bij een spaartegoed vanaf 100.000 euro. ABN Amro houdt vooralsnog een grens van 150.000 euro per juli aan.
Mocht je spaarbedrag onder die grens vallen, dan kun je bij de grootbanken in het beste geval rekenen op 0,01 procent rente.
Maar hoe zit dat in andere Europese landen? Sinds enkele jaren bieden platforms zoals Raisin en Savedo een selectie van Europese banken aan waar je als buitenlander kunt sparen. Momenteel is ook dat echter geen vetpot.
Neem de nieuwe vrij opneembare spaarrekening bij Nordax Bank in Zweden die je via spaarplatform Raisin kunt openen in euro's. De variabele rente bedraagt hier 0,15 procent per jaar.
Op een spaartegoed van 50.000 euro behaal je met dat percentage een rente van 75 euro. Dat is meer dan wat Nederlandse grootbanken bieden. Maar gelet op de Nederlandse inflatie van bijna 2 procent is ook dit niet voldoende om je spaargeld waardevast te houden.
Sparen in het buitenland
Mocht je die extra tientjes wel zien zitten, dan zijn er een aantal dingen om op te letten wanneer je je spaargeld de grens over stuurt.
Lees ook: Sparen in Oost-Europa? Let goed op de voorwaarden
Wees er bijvoorbeeld zeker van dat je spaargeld wordt gedekt in overeenstemming met het Europese depositogarantiestelsel. In het geval Nordax Bank worden je centen gedekt door het Zweedse Riksgälden-stelsel tot een bedrag van omgerekend 103.000 euro. Maar let wel op: als Nordax Bank omvalt, vindt de uitkering in Zweedse kronen plaats. Je loopt dan dus valutarisico als eurospaarder.
Wil je volledige controle over je spaargeld? Check dan of je spaargeld vrij opneembaar is en of er verborgen kosten zijn bij het storten of opnemen van geld.
Let ook op de uitkeringstermijn van de rente. In het Zweedse voorbeeld wordt deze elk kwartaal bijgeschreven op de spaarrekening, waardoor je profiteert van een rente-op-rente-effect.
Let ten slotte op de rating die banken krijgen van kredietbeoordelaars, als Moody's, Fitch en S&P. Vaak hebben banken die een relatief hoge rente hanteren een slechtere score, wat duidt op een groter risico.
In het geval van Nordax Bank is bijvoorbeeld opvallend dat deze relatief kleine bank (met een balanstotaal van omgerekend zo'n 3,3 miljard euro) geen rating heeft van één van de bekende grote kredietbeoordelaars.
[activecampaign form=24]
Lees meer over sparen:
- Zo kan je de fiscus in box 3 verslaan, als je nét iets meer belegt dan de Belastingdienst veronderstelt
- Groter deel van huishoudens met inkomen van minstens €40.000 heeft minimaal €30.000 spaargeld – toename door corona
- Inflatie loopt verder op: gat met hoogste variabele spaarrente nu 1,6%
- 10 manieren om pensioen op te bouwen: naast sparen en beleggen zijn er mogelijkheden waar je misschien niet aan hebt gedacht